Doordat we ons identificeren met allerlei verwachtingen over hoe we zijn of over hoe we zouden moeten zijn levert ons schuldgevoelens op.
De eerste stap om uit die schuldgevoelens te komen is door jezelf ervan te bevrijden.
We krijgen van onze ouders, grootouders, broers, zussen, onze omgeving, de kerk, tv-programma’s overtuigingen ingeprent, hoe dingen horen te zijn. Als we dan niet voldoen aan deze criteria, voelen we ons schuldig en oordelen we vaak erg hard over ons zelf. Ik ben niet goed genoeg. Ik ben stom, Ik ben het niet waard enz.

NLP heeft schitterende technieken om ons te helpen los te komen van dit schuld gevoel. Schuld zet ons vast en houdt de ontwikkeling van onze spiritualiteit tegen. Schuld vermindert ons verantwoordelijkheidsgevoel. We doen immers dat wat iedereen ook doet, we volgende de algemene opvattingen.
Verantwoordelijkheid is in staat zijn een gegeven situatie het hoofd te bieden. En dat kun je niet wanneer je gebukt gaat onder schuld. Dan ben je niet in staat, in contact te zijn met wie je nu bent, vanuit je eigen creativiteit, vanuit je eigen dieperliggende intuïtie, de situatie op de juiste manier te beoordelen en er een adequaat antwoord op te geven. Schuld heeft altijd te maken met hoe het was en hoe je vindt dat het had moeten zijn, met dingen die je niet meer kunt veranderen. Door naar het verleden te kijken, ben je niet meer in staat te zien hoe het nu is. Oordelen is een vorm van schuld denken. Een oordeel is steeds gebaseerd op het verleden. Niet-oordelend kunnen denken is een manier om een einde te maken aan “schuld denken’.

Ook in de Mindfulness vindt je schitterende technieken om los te komen van dit schuld gevoel.
Een van de uitgangspunten van Mindfulness is niet-oordelend denken. Door je bewust te worden van de automatische patronen van veroordelend denken over jezelf en over anderen kun je dit schuld proces stoppen waardoor je het leven minder als een rolocoster van emoties zult ervaren  en je leven neemt voor jou en je omgeving in kwaliteit toe.

Zou jij willen ontdekken of jou schuldgevoelens invloed hebben op je leven?

Heb je vragen over dit stukje kun je altijd contact opnemen.