Genezen van PDS

In 5 tot 8 consulten verdeeld over 3 maanden van je buikpijn af!!!

etenschappelijk onderzoek toont aan dat 80% van de PDS patiënten baat heeft bij behandeling met hypnotherapie, de klachten verdwijnen helemaal of verminderen sterk.

Wat is PDS / Prikkelbaar Darm Syndroom / Spastische Darm

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) of Spastische Darm is een chronische darmstoornis, waarbij de beweeglijkheid van het darmstelsel chronisch is verstoord. Onder normale omstandigheden zorgen de darmen ervoor dat het voedsel gekneed en getransporteerd wordt. Bij Prikkelbaar Darm Syndroom gaan de bewegingen van de darm te snel of te langzaam. Dit gaat gepaard met buikklachten gecombineerd met een afwijkende stoelgang. Voor PDS kunnen geen specifieke oorzaken gevonden worden. Prikkelbaar Darm Syndroom kan van grote invloed zijn op iemands leven.

PDS is de meest voorkomende chronische darmaandoening. Ongeveer 5 tot 20% van de mannen en 15 tot 20% van de vrouwen heeft PDS. 75% van de patiënten zijn vrouwen. De helft van de patiënten zijn jonger dan 35 jaar wanneer de diagnose gesteld wordt en nog eens 40% bevindt zich in de leeftijdscategorie tussen 35 en 50 jaar.

In 1991 ontwikkelde de Engelse hypnotherapeut Dr. Michael Mahony het Mahony PDS-programma. In samenwerking met een aantal artsen en gastro-enterologen heeft hij een behandelprogramma ontwikkeld dat gebaseerd is op de klassieke hypnotherapie.
Het totale PDS-programma bestaat uit 7 of 8 consulten van 1 uur verdeeld over 4 maanden .

Mogelijke oorzaken

De oorzaken van PDS zijn nog onduidelijk. In de darm zijn meestal geen zichtbare afwijkingen te vinden. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Bewegingsstoornissen in het maag-darmkanaal
 • Voedingsfactoren
 • Verlaagde pijndrempel in het maag-darmkanaal
 • Afwijkingen in de darmflora
 • Tekort aan serotonine
 • Ontstekingscellen in de darmen
 • Parasieten

Symptomen

De klachten van PDS-verschillen van persoon tot persoon en zelfs per persoon kunnen de klachten nog weer van dag tot dag verschillen. Soms hebben mensen maanden achtereen klachten, gevolgd door klachtenvrije perioden, waarna de symptomen weer kunnen opspelen. De klachten nemen klassiek toe naar de avond. Ook ’s nachts kunnen buikpijn en andere klachten voorkomen.

 • Het meest kenmerkende symptoom van PDS is een zeurende, krampachtige of stekende pijn in de buik. Je kan de pijn op allerlei plekken in je buik gevoelen, vermindert soms na de stoelgang, soms ook na een maaltijd. De pijn kan zeer hevig zijn en je dagelijkse bezigheden hinderen.
 • Afwijkend ontlastingspatroon. PDS gaat gepaard met een afwijkend ontlastingspatroon, zoals diarree, constipatie (verstopping) of een plotselinge niet-houdbare aandrang, met of zonder diarree. Anderen hebben een ontlastingspatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen. Ook kan het ontlastingspatroon zich gedurende de dag wijzigen.
 • Gasophoping in de maag en darmen wat tot boeren en winderigheid kan leiden.

Voor wie?

Deze behandelmethode is vooral geschikt voor personen die van de huisarts of specialist te horen hebben gekregen dat ze een spastische darm, functionele diarree of het prikkelbaar darm syndroom (PDS) hebben.

Heb je problemen met de stoelgang en mogelijk ook buikpijn. Last van winderigheid, opgeblazen gevoel, voortdurende aandrang, slikproblemen, zuurbranden en boet je leven hierdoor flink in aan kwaliteit.

Helpen de beschikbare krampwerende en kalmerende middelen, pijnstillers, bulkvormende stoffen, vezelrijk dieet niet of onvoldoende.

Zijn er geen contra-indicaties zoals structurele vervormingen van het darmweefsel.

Heb je een schriftelijke diagnose of verwijsbrief van de huisarts of specialist gekregen waarin staat dat de diagnose PDS is.
Ben je gemotiveerd om je klachten zelf aan te pakken om een goede stoelgang te krijgen en van je klachten af te komen.
Dan is klassieke hypnotherapie de methode om er vanaf te komen.

Therapie

De eerste sessie is een intakegesprek. In sessies 2 t/m 5/8 wordt gewerkt met trance en wordt.  Door middel van hypnose/trance wordt het onbewuste ingeschakeld om te bereiken wat jij wilt: bijvoorbeeld een soepele, natuurlijk werkende darm, zonder pijn. Vaak maak ik een combinatie met acupunctuur om zo een nog sneller herstel te bewerkstelligen. 

Van deze hypnose sessie krijg je een opname mee naar huis die je dan elke dag moet afluisteren gedurende 3 maanden. Deze tijd hebben de darmen nodig voor een natuurlijk herstel.
Na 6 maanden is er een follow-up en na een jaar nog één.
Soms is het noodzakelijk om eerst een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden op te ruimen. Om te voorkomen dat deze de PDS-behandeling blokkeert. Meestal gaat het om een paar extra sessies vooraf.

Vergoeding

Hypnotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Je eigen bijdrage wordt niet aangesproken. Hetgeen wel het geval is als je naar een (gezondheids)psycholoog of een GGZ-instelling gaat. Dan wordt de therapie betaald uit de basisverzekering en moet je eerst je eigen bijdrage opmaken.

Meer informatie over de zorgverkeraars kun je vinden op: https://vbag.nl/algemene-informatie/zorgverzekeraars.html

Reacties van cliënten

Jarenlang had ik een slechte stoelgang en daardoor ook vaak darmontsteking, vermoeidheid en veel bloedverlies. Na de nodige onderzoeken in het ziekenhuis was de diagnose Prikkelbaar Darm Syndroom/Spastische darmen.

Met deze ziekte heb ik jaren doorgelopen en toen kwam ik via een advertentie bij Mathilde Vos in behandeling.

Mathilde heeft mij door middel van Hypnose, dit is een gevoel van volledige ontspanning, geleerd om negatieve gevoelens en obstakels te leren los te laten. Tijdens de sessie spreekt ze positieve tekst uit en dit kun je thuis herhalen omdat ze deze tekst voor je op een disk heeft gezet. Deze disk luister je iedere dag af. Je leert hierdoor anders te denken en je wordt ontspannen en daardoor krijgen haar woorden een positieve energie op je. Ik heb dat als zeer prettig ervaren. Met behulp van Mathilde heb ik onverwerkte gebeurtenissen los kunnen laten. Dit werkt erg bevrijdend.

En mede hierdoor is mijn stoelgang regelmatig geworden en mijn ontstekingen duidelijk verminderd.

Activiteiten

 • Geen evenementen