Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) behandeling Arnhem

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 80% van de PDS patiënten baat heeft bij behandeling met hypnotherapie, de klachten verdwijnen helemaal of verminderen sterk.

Wat is PDS / Prikkelbaar Darm Syndroom / Spastische Darm

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) of Spastische Darm is een chronische darmstoornis, waarbij de beweeglijkheid van het darmstelsel chronisch is verstoord. Onder normale omstandigheden zorgen de darmen ervoor dat het voedsel gekneed en getransporteerd wordt. Bij Prikkelbaar Darm Syndroom gaan de bewegingen van de darm te snel of te langzaam. Dit gaat gepaard met buikklachten gecombineerd met een afwijkende stoelgang. Voor PDS kunnen vaak geen specifieke oorzaken gevonden worden. 

Prikkelbaar Darm Syndroom kan van grote invloed zijn op iemands leven.

PDS is de meest voorkomende chronische darmaandoening. Ongeveer 5 tot 20% van de mannen en 15 tot 20% van de vrouwen heeft PDS. 75% van de patiënten zijn vrouwen. De helft van de patiënten zijn jonger dan 35 jaar wanneer de diagnose gesteld wordt en nog eens 40% bevindt zich in de leeftijdscategorie tussen 35 en 50 jaar.

Mogelijke oorzaken van PDS

De oorzaken van PDS zijn nog onduidelijk. In de darm zijn meestal geen zichtbare afwijkingen te vinden. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Bewegingsstoornissen in het maag-darmkanaal
  • Voedingsfactoren
  • Verlaagde pijndrempel in het maag-darmkanaal
  • Afwijkingen in de darmflora
  • Tekort aan serotonine
  • Ontstekingscellen in de darmen
  • Parasieten

Prikkelbare darm symptomen

De klachten van PDS-verschillen van persoon tot persoon en zelfs per persoon kunnen de klachten nog weer van dag tot dag verschillen. Soms hebben mensen maanden achtereen klachten, gevolgd door klachtenvrije perioden, waarna de symptomen weer kunnen opspelen. De klachten nemen klassiek toe naar de avond. Ook ’s nachts kunnen buikpijn en andere klachten voorkomen.

  • Het meest kenmerkende symptoom van PDS is een zeurende, krampachtige of stekende pijn in de buik. Je kan de pijn op allerlei plekken in je buik gevoelen, die vermindert soms na de stoelgang en soms na een maaltijd. De pijn kan zeer hevig zijn en je dagelijkse bezigheden hinderen.
  • Afwijkend ontlastingspatroon. PDS gaat gepaard met een afwijkend ontlastingspatroon, zoals diarree, constipatie (verstopping) of een plotselinge niet-houdbare aandrang, met of zonder diarree. Anderen hebben een ontlastingspatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen. Ook kan het ontlastingspatroon zich gedurende de dag wijzigen.
  • Gasophoping in de maag en darmen wat tot boeren en winderigheid kan leiden en vaak ‘s avonds een opgezette buik (dit is een klacht die in 95% van de gevallen voorkomt)

.

Voor wie?

Deze behandelmethode is vooral geschikt voor personen die van de huisarts of specialist te horen hebben gekregen dat ze een spastische darm, functionele diarree of het prikkelbaar darm syndroom (PDS) hebben. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. 

Hoe ziet de PDS behandeling eruit?

De eerste sessie is een intakegesprek. In sessies 2 t/m 5 (tot 8), wordt gewerkt met trance. Hierbij wordt door middel van hypnose/trance het onbewuste ingeschakeld om te bereiken wat jij wilt: bijvoorbeeld een soepele, natuurlijk werkende darm, zonder pijn. Vaak maak ik een combinatie met acupunctuur om zo een nog sneller herstel te bewerkstelligen. 

Van deze hypnose sessie krijg je een opname mee naar huis die je dan elke dag moet afluisteren gedurende 3 maanden. Deze tijd hebben de darmen nodig voor een natuurlijk herstel.

Soms is het noodzakelijk om eerst een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden op te ruimen, om te voorkomen dat deze de PDS behandeling blokkeert. Meestal gaat het om een paar extra sessies vooraf.

Wordt de PDS behandeling vergoed? 

Hypnotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Je eigen bijdrage wordt hiervoor niet gebruikt, wat wel het geval is als je naar een (gezondheids)psycholoog of een GGZ-instelling gaat. Daar wordt de therapie betaald uit de basisverzekering en moet je eerst je eigen bijdrage opmaken.

Meer informatie over de zorgverzekeraars kun je vinden op: https://www.lvnt.nl/vergoeding-consulten 

Reacties van cliënten

”Jarenlang had ik een slechte stoelgang en daardoor ook vaak darmontsteking, vermoeidheid en veel bloedverlies. Na de nodige onderzoeken in het ziekenhuis was de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom/Spastische darmen.”

”Met deze ziekte heb ik jaren doorgelopen en toen kwam ik via een advertentie bij Mathilde Vos in behandeling.”

”Mathilde heeft mij door middel van Hypnose, dit is een gevoel van volledige ontspanning, geleerd om negatieve gevoelens en obstakels te leren los te laten. Tijdens de sessie spreekt ze positieve tekst uit en dit kun je thuis herhalen omdat ze deze tekst voor je op een disk heeft gezet. Deze disk luister je iedere dag af. Je leert hierdoor anders te denken en je wordt ontspannen en daardoor krijgen haar woorden een positieve energie op je. Ik heb dat als zeer prettig ervaren. Met behulp van Mathilde heb ik onverwerkte gebeurtenissen los kunnen laten. Dit werkte erg bevrijdend en mede hierdoor is mijn stoelgang regelmatig geworden en zijn mijn ontstekingen duidelijk verminderd. ”

Afspraak maken voor PDS behandeling in Arnhem?

Ben je op zoek naar een PDS behandeling in de buurt van Arnhem? Mijn praktijk is gevestigd in Rozendaal, een klein dorpje achter Arnhem. Ik heb al vele mensen uit deze omgeving geholpen met een prikkelbare darm en ik help jou ook graag. Neem contact met mij op voor een afspraak of voor meer informatie.