Ons ego, wat is dat nu precies

Ego zou je kunnen definiëren als het geheel van onze waarnemingen, onze interpretaties, onze ervaringen. Ze vormen als het ware een filter waardoorheen we kijken en de werkelijkheid waarnemen. Ons ego is essentieel gebaseerd op ons verleden. Ons ego zit vervat in de NLP vooronderstelling: ‘als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, zul je altijd blijven krijgen wat je altijd al gehad hebt.

Blijven doen wat je altijd al gedaan hebt, blijven denken wat je altijd al gedaan hebt, blijven voelen wat je altijd al gevoeld hebt, dan leef je in het verleden. Je hebt een keer iets ervaren en je trekt daaruit de conclusie dat het altijd zo zal zijn. Ten goede of ten kwade het maakt niets uit, omdat het ego zich ontwikkeld door naar buiten te kijken. Het ego gaat waarnemen. Het ego verzamelt informatie. Het ego is opgebouwd uit weetjes. Spiritualiteit is opgebouwd uit herinneringen, wezenlijke kennis. Kennis krijg je door waarnemingen. Die kennis krijg je door naar binnen te gaan.

Ego is kiezen voor het verleden. Dan voelen we ons veilig. Het zorgt ervoor dat ons verleden toekomst wordt. Ego is ook gebaseerd op angst. Angst in alle mogelijke gradaties. Zodra er op een of andere manier angst in het spel is, zitten we in ons ego.

Een ander woord voor ego in NLP is ‘ons model van de wereld (ons wereldbeeld)’. Dat is het geheel van onze ervaringen, de structuur die we opleggen aan de realiteit. Ons eigen modelletje dat we verwarren met de waarheid.

Spiritualiteit kunnen we in dit opzicht, definiëren als het leren loskomen van onze angst. Want in de mate waarin ik loskom van die angst, kan ik toelaten dat de dingen mogelijk anders zijn dan ik altijd gedacht heb.