Recent onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat narcisme bij 6 procent van de Amerikaans bevolking voorkomt. Men ging uit van een percentage van 1 procent. Over Nederland zijn geen cijfers bekend.

Een narcist komt charmant en vol zelfvertrouwen over en komt in eerste instant als erg aardig over en heeft daardoor geen moeite om iemand aan de haak te slaan. Helaas lukt het ze echter maar zelden om een langdurige relatie met iemand aan te gaan.

Ieder mens heeft wel narcistische trekjes, maar dat maakt iemand nog geen narcist. Een echte narcist heeft een gebrekkig geweten, moeten altijd zijn zin hebben, gebruikt, claimt en manipuleert erop los. Ze doen alles om er zelf beter van te worden en zijn amper geïnteresseerd in een ander.
In liefdesrelaties willen narcisten de baas zijn, gaan vaak vreemd, ze houden afstand en willen niet afhankelijk zijn van hun partner en kleineren hun partner. Vaak zijn ze ook extreem jaloers en hebben een kort lontje.

Narcisten isoleren vaak hun partner. De hele omgeving begint te roepen dat een dergelijke partner niet goed voor je is. Een narcisten laat je vaak geloven dat hij/zij de enige is die je nog hebt. Je wordt dan heel onzeker en je houdt maar weinig eigen-liefde over. Je raakt als het ware verslaafd aan de relatie en afhankelijk van die partner, wat het zwaar maakt om diegene los te kunnen laten.

Een narcisten gaat zo in een slachtofferrol zitten zoals het hem/haar op dat moment uit komt, om je op die manier te manipuleren. Hierdoor legt hij/zij de verantwoordelijkheid van die keuze bij jou. Zelf de verantwoording nemen voor keuzes die jij maakt is vaak terecht, behalve als je met een narcist te maken hebt. Een narcist geneest niet zomaar één twee drie. De vraag is of hij wel te genezen is.
Een belangrijk vraag die je jezelf kunt stellen is: waarom blijf ik echt bij deze persoon? Als je die vraag durft of zelfs kunt beantwoorden heb je al veel geleerd over jezelf en zal je veel sterker in het leven komen te staan om keuzes te kunnen maken.

Vaak is hulp door een ervaren coach bij het maken van dit soort keuzes onontbeerlijk.