Twee Meditatieoefening die je gemakkelijk zelf kunt doen.
In het najaar van 2015 start er een meditatiecursus. Data volgen nog. Je kunt je al wel vast vrijblijvend op geven. Duur cursus 8 avonden van 1 uur en 15 minuten. Kosten 75 euro inclusief koffie en thee.

Meditatieoefening 1:
Ga lekker ontspannen zitten. Haal maar een paar keer diep adem.
En concentreer je op je ademhaling.
Concentreer je op je ‘natuurlijke’ ademhaling: voel, ‘neem waar’. Tot er zich vanzelf weer een ‘spontane’ in-ademing aandient, ….. een rustpauze …. En een uitademing.
En elke keer als er een gedachte bij je opkomt, open je die gedachte niet, maar je concentreert je op je natuurlijke ademhaling.

Voor gevorderden: Laat uiteindelijk, als je denken écht gestopt is, de ademmeditatie los, en concentreer je op de stilte i.p.v. op geluid. Ademhalingsmeditatie is een methode om even ‘los’ te komen van je denken, van je dagelijkse dingen. Het is een middel, geen doel. Als je hem niet meer nodig hebt, kun je hem loslaten. Dit geldt voor alle zogenoemde meditatieoefeningen.

Meditatieoefening 2
Ontspan. Wordt je bewust van je lichaam, van je hartslag, van je natuurlijke ademhaling. Voel jezelf. Voel de stoel/het kussen waar je op zit.
Concentreer je nu op je hart, op je hartchakra. Voel en zie het licht van je hart.
In het midden van je fysieke hart bevindt zich een kleine ovaalvormig ruimt, die eruit ziet als een druif zonder pitten.
Vergroot het licht van je hart, totdat je hele lichaam omhuld wordt door dit licht. En laat het nu je aura in-vloeien.
Boven je zie je een oneindig lichtveld, dat groter is dan jij. Het licht van: ‘Ik ben wie Ik Ben’, het licht van ‘Ik ben Dát’.
Trek dat licht naar je toe, je hart in. Adem dat licht, die liefde in en vergroot zo het licht in jouw hart, in jou lichaam nog mee.

Waar je grijze tinten ziet of zwarte vlekken ergens in je lichaam laat je dit oplossen. Adem het licht van je hart er naar toe en op een uitademing laat je deze donkere energie oplossen.
Vergroot het licht van je hart en je lichaam nu tot je aura. Je hoofdconcentratie blijft gericht op je hartchakra.

Mediteer op dit punt en stel jezelf de vraag ‘Wie ben ik’?

Je bent niet je lichaam, je bent niet je emotie, je bent niet je gedachten.

Elke keer dat er een gedachte door je hoofd gaat of dat je anders afgeleid wordt in je meditatie, concentreer je je weer op je hartchakra en stel je je Zelf weer die vraag: ‘Wie ben ik?’