Is Hypnose gevaarlijk?

Bij veel mensen roept het hypnose vaak negatieve gedachten op. Hypnose wordt vaak in verband gebracht met de variété-achtige manier van gebruiken van hypnose zoals in shows en vaak ook met de ietwat occulte of esoterische benadering van sommige hedendaagse hypnotiseurs.

Bij toneel hypnose wordt hypnose gedaan voor het vermaak. Iedereen kent het wel dat iemand een citroen op eet en denkt dat het een stuk appelgebak is. Meestal geeft dit geen problemen. Maar mocht je nu een traumatische ervaring hebben met het eten van appelgebak dan kan het trauma naar boven gehaald worden en als je dan niet op de juiste wijze uit de hypnose gehaald wordt kun je hier behoorlijk last van hebben.

Ook is het zo dat je nooit iets zult doen onder hypnose wat je écht niet zou willen. Wanneer je nooit in je blootje loopt en je bent geen nudist dan zal je je echt niet gaan uitkleden voor een zaal met mensen. Je onderbewuste beschermd je tegen dit soort dingen.

Hypnose is een natuurlijk verschijnsel, dat in principe door ieder mens ervaren kan worden. 5 tot 10% van de mensen is heel gemakkelijk te hypnotiseren. Met deze groep werken de toneel hypnotiseurs. Ook is 5 tot 10% van de mensen heel moeilijk te hypnotiseren.

Hypnose kent allerlei gradaties. Diepe hypnose is niet handig voor therapie en wordt veelal gebruikt in shows. Deze hypnose verandert niet de persoon, evenmin verandert het eerdere levenservaringen en kan het nare herinneringen naar boven brengen.

Lichte hypnose/trance wordt in therapie gebruikt. Met als doel om mensen op een andere manier naar hun ervaringen van vroeger te laten kijken en als deze ervaringen traumatisch zijn deze te helen.

Goed opgeleide hypnotherapeuten weten waar ze mee bezig zijn en gebruiken het onderbewuste om mensen buiten hun eigen aangeleerde beperkingen te treden waardoor heling plaats vindt en het leven veel prettiger en aangenamer wordt.

Ook heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat hypnose/trance goed werkt bij sommige fysieke klachten zoals het Prikkelbaar Darm Syndroom/Spastische Darm.

Op de vraag of hypnose gevaarlijk is: Wanneer hypnose deskundige toegepast worden kan het heel helend werken. Wordt hypnose ondeskundig toegepast kan het weldegelijk vervelende gevolgen hebben.