Chronische buikpijn bij kinderen

 

Ongeveer 5 tot 10% van de kinderen in Nederland heeft last van chronische buikpijn. Vaak in combinatie met harde of juist heel zachte ontlasting. Het is voor deze kinderen en hun ouders een ware worsteling.  Klachten hebben veel  invloed op allerlei aspecten van het dagelijks leven: stemming, schoolgaan, omgang met andere kinderen en ervaren van plezier.

Diagnose

Bij de meeste kinderen worden er, na onderzoek door huisarts of kinderarts, geen afwijkingen in de darmen gevonden. We spreken dan van “functionele buikpijn” of van “prikkelbare darm syndroom“. Bij kinderen met prikkelbare darmen reageren de darmen overgevoelig op allerlei gewone prikkels zoals voedsel, emoties en te veel stress.

Bij het ontstaan en voortduren van de klachten spelen meerdere factoren een rol. Soms blijkt dat buikklachten vaker in de familie voorkomen. Maar het kunnen ook bepaalde eetgewoontes zijn, een doorgemaakte buikgriep of stress in de thuissituatie of op school.

Medicijnen of voedingsadviezen helpen je kind vaak niet, of onvoldoende. Als ouders krijgt je vaak het advies dat je kind en jij zelf er maar mee moet leren leven.

Wetenschappelijk onderzoek

Uit het onderzoek in 2007 van de kinderartsen prof. dr. Benninga en dr. A Vlieger is in samenwerking met hypnotherapeut mevr. C. Frankenhuis, blijkt dat hypnotherapie bij kinderen met prikkelbare darmen zeer effectief is. Uit vervolg onderzoek is gebleken dat 70% van de kinderen ook op de lange termijn, na vijf jaar pijnvrij is gebleven. .

De therapie:

Het programma ‘Darmmanagement voor kinderen met buikpijn’ start met een intakegesprek met de ouders en het kind. In dit gesprek vraag ik naar de buikpijngeschiedenis van je kind en geeft ik uitleg over de behandeling. De behandeling bestaat uit zes consulten in een verdeelt over een periode van drie maanden

Naast de oefeningen, die tijdens de consulten gedaan worden is het zeer belangrijk dat de oefeningen ook thuis door je kind gedaan worden, zodat het resultaat van de behandeling optimaal is. Mijn ervaring is dat kinderen dat meestal met veel plezier doen, omdat ze het leuke oefeningen vinden en ervaren dat ze steeds meer regie over hun eigen buik krijgen.

Door wie

Ik heb mij gespecialiseerd in de behandeling van zowel PDS voor kinderen als voor volwassenen, zodat ik het wetenschappelijk onderzochte hypnose protocol deskundig en effectief kan toepassen.

Voor wie?

Deze therapie is “De Baas over je darmen’ is bedoeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Om voor deze behandeling in aanmerking te komen, is een schriftelijke diagnose van een huisarts of specialist nodig.

Vergoeding

Hypnotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Je eigen bijdrage wordt niet aangesproken. Hetgeen wel het geval is als je naar een (gezondheids)psycholoog of een GGZ-instelling gaat. Dan wordt de therapie betaald uit de basisverzekering en moet je eerst je eigen bijdrage opmaken.