Rouwverwerking

[av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-shadow’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=’http://innerlijke.mijnnieuwe.site/wp-content/uploads/2016/03/Rouwverwerking.jpg’ attachment=’941′ attachment_size=’full’ attach=’scroll’ position=’center center’ repeat=’stretch’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=”]

[av_heading heading=’Rouwverwerking’ tag=’h1′ style=’blockquote modern-quote’ size=’50’ subheading_active=’subheading_below’ subheading_size=’30’ padding=’10’ color=” custom_font=”]
Leven betekent je realiseren
dat je op de rivier bent.
Je kan de stroom niet veranderen
maar wel leren peddelen.
[/av_heading]

[/av_section][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Rouwverwerking

Wanneer je te maken krijgt met verliezen ontkom je niet aan rouw. Rouwen is een werkwoord, rouwen is iets wat je (zou moeten) doen. Elk mens lijdt verliezen in het leven, zij horen bij het leven. Verlies van iemand of iets is erg pijnlijk en er kunnen verschillende emoties naar boven komen, zoals schok, woede en schuld. Soms kan je het gevoel hebben dat het verdriet nooit op zal houden.

Er is geen goede of verkeerde manier van rouwverwerking, maar er zijn gezonde manieren om, om te gaan met de pijn die rouwverwerking geeft. Verdriet dat wordt ervaren en doorleefd geeft een potentieel voor genezing die je uiteindelijk kan versterken en het leven verrijkt. In zekere zin groeien we mentaal door de pijn die hiermee gepaard gaat. We worden er sterker van.

Al bij de geboorte verlies je de warmte van de moederschoot. Later verlies je de borstvoeding, je melktanden, je veilige huis, een huisdier enzovoort. Door te groeien en nieuwe horizonnen te ontdekken, laat je het oude achter je.

Er zijn echter verliezen die veel moeilijker te integreren zijn, zoals verlies van werk, van gezondheid van jezelf of van een dierbare, een partner door echtscheiding, een dierbare door de dood, een ongeboren kind, een gekoesterde droom, zoals bijvoorbeeld het krijgen van kinderen, een veilige omgeving door verhuizing, van financiële stabiliteit, van een vriendschap, van veiligheid na een trauma.

Ieder verlies is anders en brengt rouwverwerking met zich mee. Rouwverwerking is een persoonlijke ervaring. Hoe men treurt, hangt af van vele factoren. Onder andere wat voor persoonlijkheid iemand is en hoe de betrokkene er mee [sta_anchor id=” Wat voor reacties geeft rouw”]omgaat, levenservaring, geloof en de aard van het verlies.

Soms komen dergelijke verliezen zelfs totaal onverwachts, door bijvoorbeeld een ongeluk, een zelfdoding, een hartstilstand of oor een moord. Zo’n schok kan tot een trauma leiden.

Meteen naar:
# Wat voor reacties geeft rouw
# Rouwen kun je niet alleen
# Mythes en feiten over verdriet
# De therapie
# Vergoeding

Wat voor reacties geeft rouw?

In het begin kan de je door heftige emoties overvallen worden en gevoelens ervaren die je niet van jezelf kent. Rouwen is niet alleen verdriet en somberheid. Rouwen betekent meestal een scala aan pijnlijke gevoelens zoals angst, agressie, shock, woede, hulpeloosheid, schuld, verwarring, maar ook positieve gevoelens zoals opluchting en tevredenheid over de uiteindelijke gang van zaken rond het levenseinde. Dit alles kan (heel) beangstigend zijn.

Het accepteren van je gevoelens is een onderdeel van het rouwproces en het ervaren van die gevoelens is noodzakelijk voor genezing.

Naast emotionele reacties kan het lichaam ook heel heftig reageren. Er kunnen spanningsklachten optreden en je kunt meer of minder gaan eten en/of drinken. Je kunt last hebben van slapeloosheid, moeite met concentratie en je lichamelijk vermoeid voelen of juist overactief gedrag vertonen.

Er zijn vier rouwtaken.

  1. Realiseren dat het verlies werkelijk is gebeurd. (zoals verlies van een dierbare, werk, gezondheid, financiële zekerheid enz.
  2. [sta_anchor id=” Rouwen kun je niet alleen”]De emoties verwerken, het doorleven ervan, erover praten. De grootste kunst is leren zijn met alle ongemak en met alle emoties. Er niet vanaf bewegen, maar het aankijken.
  3. Je aanpassen aan een leven in het hier en nu, zoals het nu is.
  4. Emotioneel een plek geven aan dat gene wat je verloren bent en de draad van het leven weer oppakken.

Rouwen kun je niet alleen

[sta_anchor id=” Mythes en feiten over verdriet”]De belangrijkste factor in de genezing van verlies is met de steun van andere mensen. Zelfs als je niet makkelijk kunt praten over je gevoelens, is het toch belangrijk om te uiten dat je rouwt. Delen van verlies maakt de last van verdriet gemakkelijker te dragen. Verbinding met anderen helpt genezen.

Mythes en feiten over verdriet

Mythe: De pijn zal sneller verdwijnen als je het negeert.
Feit:
Proberen het verdriet/pijn te negeren zal het proces op de lange termijn erger maken. Voor echte verwerking is het noodzakelijk om verdriet te verwerken en actief te behandelen.

Mythe: Het is belangrijk ‘sterk’ te zijn.
Feit: Verdriet, angst of eenzaamheid is een normale reactie op verlies. Huisen betekent niet dat je zwak bent. Je [sta_anchor id=” De therapie”]hoeft je niet ‘groot’ voor te doen bij je familie of vrienden. Je ware gevoelens tonen kan hen én jou helpen.

Mythe: Als je niet huilt, betekent dit dat je niet droevig bent over het verlies.
Feit: Huilen is een normale reactie op verdriet maar het is niet de enige, Diegene die niet (kunnen) huilen voelen de pijn net zo diep als ieder ander. Zij hebben vaak een andere manier van uiten.

De therapie

Het is belangrijk om over je verdriet, boosheid, frustraties enz. te praten. Elk mens verwerkt verlies op haar/zijn [sta_anchor id=” Vergoeding”]eigen wijze. Ik sluit me aan bij jou manier van verwerken en werk daarom niet met vastgestelde protocollen.

Bij de verwerking gebruik ik verschillende coaching technieken zoals NLP, RET, focussen, hypnose, regressie, ontspanningstechnieken, visualisaties, EMDR en mindfulness.

De vergoeding

Hypnotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Je eigen bijdrage wordt niet aangesproken. Hetgeen wel het geval is als je naar een (gezondheids)psycholoog of een GGZ-instelling gaat. Dan wordt de therapie betaald uit de basisverzekering en moet je eerst je eigen bijdrage opmaken.

Meer informatie over de zorgverkeraars kunt u vinden op: https://vbag.nl/algemene-informatie/zorgverzekeraars.html   https:
[/av_textblock]

[/av_one_full]